| 06/30-540-0697/

VRF Rendszerek

A VRF a klimatizálás csúcsa

Az iparban használatos klímaberendezések és a VRF klímarendszer ismertetése

Az ipari klímák több csoportjával találkozunk a mindennapjaink során. Észre sem vesszük és behálózzák a mindennapjainkat, növelik a komfortunkat, legyen szó akár szórakozásról, munkáról vagy pihenésről. Az ipari klímák teszik lehetővé a nagy irodaházak, üzletek, mozik, szállodák, plázák megfelelő komfortszinten tartását a nyári nagy melegekben. Termékek gyártási folyamatánál és tárolásánál is elengedhetetlen a megfelelő hőfok és páratartalom. Az élelmiszeriparban, távközlésben, számítástechnika területén a szerver helyiségekben is nagy szükség van a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Szerver termek esetén nem csupán nyáron, de télen is szükséges hűteni – sok esetben – a berendezések hőleadása miatt. Egyre inkább elterjedt a klímaberendezések fűtésre történő alkalmazása. A klímaberendezések alkalmasak lehetnek a gázkészülékek teljes kiváltására is. Akár mínusz 20 Celsius fok külső hőmérséklet mellett is képesek gazdaságosan hőszivattyús fűtésre és használati meleg víz előállításra. 

VRF /változó hűtőközeg tömegáram/ klímarendszer

A klímaberendezés gyártók különböző nevekkel látják el saját VRF termékeiket (MDV, SDV,VRV, MULTI V) de működésük alapjait tekintve mindegyik klímaberendezés megegyezik. A VRV /Variable Refrigerant Volume/ a DAIKIN cég védett márkaneve ezért a a hasonló működésű klímarendszereket a szakma VRF-nek szokta nevezni.

Az első VRV-t a Daikin 1982-ben fejlesztette ki, melynek egyedi sajátossága volt a gerincvezetékes csőrendszer, ami 4db beltéri egységet tudott ellátni. A mai VRF rendszerekre akár 64db beltéri egység is csatlakoztatható.A teljes csövezési távolság elérheti az 1000m-t is. Mára a VRF rendszerek a klímatizálás csúcsát jelentik.

A VRV, VRF működése

Vegyünk alapul egy nagyobb teljesítményű split kültéri egységet, szereljünk bele egy vagy több inverteres /változtatható fordulatszámú/ kompresszort, alakítsunk ki egy a fűtési rendszerhez hasonló gerincvezetékes csőrendszert. Csatlakoztassunk több darab elektronikus adagolószeleppel ellátott beltéri egységet a csőhálózatunkhoz, a beltéri és kültéri egységeket elektromosan kössük össze. Az így kapott rendszer kültéri és beltéri egységeit lássuk el megfelelő elektronikával, ami képes a rendszer összehangolt működtetésére és már kész is a VRF rendszerünk.

VRF rendszer előnyei

akár 64 db beltéri egység 1 rendszeren, nagyobb számú beltéri esetén több rendszert kell kialakítani és a vezérlést viszont össze lehet fűzni és máris egy rendszerként kezelhető az összes beltéri egység

egyszerű gerincvezetékes csőhálózat, hosszú csőszakaszokkal

nincs hőcserélő miatt veszteség

nem szükséges szivattyút beépíteni

nagyon magas hatásfok

a szükséges csőrendszer kis méretű, nem tartalmaz sok szerelvényt

a beavatkozó szervek a beltéri egységbe vannak integrálva, míg egy folyadékhűtős megoldásnál számtalan alkatrészt kell a csőhálózatba beépíteni. Ez a telepítéskor sok munkával jár és a későbbi működtetés során sok hibaforrást és ezáltal nagyobb költségeket jelent az üzemeltetőnek.

teljeskörű kompakt hűtési és fűtési megoldást kínál

nagyon jó szabályozhatóság, központi vezérlés, egyedi igények meghatározása akár minden egyes beltérire vonatkoztatva, költségmegosztás lehetősége

nagy beltéri típus választék és teljesítménytartomány

H tarifáról is üzemeltethető fűtésben

alacsony  kültéri és beltéri zajszint

gyors hűtés fűtés átállás

hővisszanyerős háromcsöves rendszereknél egyszerre lehetséges a hűtés és fűtés ugyanazon rendszerrel Ha az épületen belül az egyik helyiségben hűteni a másikban pedig fűteni kell akkor a hűtött térből elvont hőt nem a kültéri adja le a környezetnek, hanem a fűtendő helyiségbe szállítja a hőt. Ez a megoldás nagy energiamegtakarítást jelent, pl. nagy szerver termek esetén az innen levont hővel az épület más irodái fűthetők

VRF rendszereknél nincs szükség téliesítésre, nincs fagyveszély, nem kell fagyállót alkalmazni.

VRF rendszer hátrányok

figyelembe kell venni a helyiségek térfogatát, rendszer hűtőközeg mennyiséget, és az ide vonatkozó jogszabályokat.

olajvisszatérítésnél és fűtési üzemben leolvasztáskora beltéri egységekben áramlási zajok léphetnek fel

A VRF rendszereket mindenkinek ajánljuk aki hosszútávra gondolkodik, akinek fontos az olcsó üzemeltetés, akinek fontos a jó szabályozhatóság. Kiválóan alkalmasak irodaházak, üzletek, szállodák, sportlétesítmények, éttermek, közintézmények, teljes körű klimatizálására, fűtésére.

Copyright © - Minden jog fenntartva! 2022 Comfort Air

Ezt az oldalt az insource.hu készítette.