fbpx

| +36/31 327 51 38

Klíma fűtésre-azaz-fűtésre optimalizált klímák

Klíma fűtésre meleget ad a hideg télben

Itthon még kevésbé gyakori megoldás a klíma fűtésre való használata.

Ez több okra is visszavezethető.

Egyrészt nincs benne még a köztudatban, hogy légkondicionálóval gazdaságosan lehet fűteni is.

 

Előfordul, hogy még a klímatulajdonosok sem ismerik ezt a funkciót, pedig a jelenleg forgalmazott készülékek nagyobbik része már remekül használható minden szezonban.

 

Másrészről az emberek bizonytalanok abban, hogy ez a fűtési forma mennyire érheti meg anyagilag.

Sokan gondolják úgy, hogy túl sok áramot fogyaszt és hogy a már meglévő gázfűtésük úgyis erre a célra van, minek vesződnének ezzel.

Pedig a fűtésre optimalizált hőszivattyús klímaberendezés akár 20% megspórolhat Önnek

 

Hogyan lehetnek ilyen gazdaságosak a fűtésre használt klímák?

Ezek a klímaberendezések más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor.

 

A hagyományos olajradiátorok az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává.

Ez gyakorlatban nagyjából egy az egyben történő energialeadásra elegendő. Azaz a készülék 1kW elektromos energiából fog előállítani 1kW hőenergiát.

 

Ezzel szemben a fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami ennél négyszer, akár ötször jobb hatásfokot biztosít.

 

Mi is az a hőszivattyú és miért gazdaságos a használata?

 

A hőszivattyúk lényege, hogy egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát.

A klímaberendezés egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti.

Az ezen áthaladó levegő hőmérséklete megváltozik és ennek a kellemes hatását érezhetjük a szobában.

 

A klímában speciális hűtőközeg van, ez egy speciális vegyület, ami átalakul cseppfolyósból gáz halmazállapotba és fordítva, így alkalmas a hő elvezetésére.

 

Hűtés üzemmódban a lakás meleg levegőjét a hűtőközeg hűti le, ami így felmelegedve gáz halmazállapotban távozik a kompresszorba, ahol ez a gáz összepréselődik.

A gáz ezáltal sokkal sűrűbb lesz, azonban a felhalmozódott hőenergiát megőrzi. Ez a forró és sűrű gáz a kinti közegbe kerülve leadja ezt a hőenergiát és immár lehűlt állapotban kerül vissza a rendszerbe, ahol a benti tér hűtését segíti.

 

Ugyanez a folyamat játszódik le a fűtés során is, azonban ekkor a kompresszor segítségével felhalmozott hőenergia a lakás levegőjét fogja felfűteni.

 

Mint a fentiekből is látszik a klímával való fűtésnél az elektromos áram csupán a rendszer működését biztosítja, nem pedig közvetlenül a hő előállításáért felelős.

Így lehetséges az, hogy egy jó minőségű légkondicionáló készülékkel akár négyszer-ötször hatékonyabban fűthetünk, mint egy villanyradiátorral.

 

Ezek szerint mindenképp érdemes áttérnem a klímás fűtésre?

 

A fentiekből látszik, hogy egy elektromos radiátorhoz képest mennyivel hatékonyabbak a klímák. Mi lehet a helyzet a gázfűtéssel?

Az elején említettük, hogy akár egy modernebb gázfűtéshez képest is 20%-os megtakarítást érhetünk el.

 

Viszont egy már kiépített, jó minőségű kazános, radiátoros vagy padlófűtést nem biztos, hogy érdemes teljesen lecserélni, hiszen ilyen esetben a megtérülési idő akár több tíz év is lehet a bekerülési költséget is beleszámítva.

Mikor válasszuk mégis a klímát a gáz helyett?

 

Új építésű házaknál mindenképp érdemes kiépíteni ezt a rendszert, hiszen egyszerre biztosítja a nyári és téli komfortot, emellett a gázfűtés kiépítési költsége akár a kétszerese is lehet a klíma telepítésének.

 

Akkor is remek választás lehet ez, ha egy lakásban nem elérhető a gáz és költséges lenne a kiépítése vagy a kémény kiépítésénél merülnek fel problémák.

 

A gázfűtés és a klíma fűtésre násza: a temperáló fűtés.

 

Előfordulhat, hogy már van egy modern gázfűtésünk, ám klimatizálni tervezzük a lakást. Ekkor érdemes lehet elgondolkozni egy jobb minőségű, fűtésre is gond nélkül használható klímarendszeren.

Hiszen ebben az esetben kevesebb plusz ráfordítással kell számolnunk.

 

És itt jön képbe a klímás fűtés által biztosított egyik leghasznosabb lehetőség, a temperáló fűtés. Ilyenkor a hagyományos rendszert használja a hétköznapokban, a légkondicionálóval csak rásegítő fűtést végez az éppen használatban lévő helyiségben. Ezt érdemes lehet olyan helyiségekben is használni ahol többet tartózkodunk, és nem akarjuk az egész házat felfűteni, hanem elég lenne csak a nappalit, az esti órákban felfűteni, mivel a berendezések a levegőnek igen hamar átadják a meleget.

 

Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthetjük fűtésszámlánkat.

 

Fűtés az átmeneti időszakban

Látványos javulást érhetünk el már akkor is, ha csak az átmeneti időszakokban használjuk a klímát a hagyományos gázfűtés helyett.

Ilyenkor tudjuk ugyanis elérni a legjobb hatásfokot ezekkel a készülékekkel.

 

Minden klíma fűtésre is alkalmas?

A hagyományos berendezéseken is előfordul fűtés funkció.

Ezek azonban nem alkalmasak arra, hogy a teljes téli időszakot végigfűtsék és az átmeneti időszakban sem kifejezetten gazdaságosak.

 

Ennek az oka, hogy minél hűvösebb van kint, annál jobban romlik a hatásfokuk. Többnyire +5 fokig használhatóak, ez alatt drasztikusan romlik a teljesítményük.

 

Ezzel szemben az igazi fűtésre optimalizált klímák -15 fok alatt is képesek gazdaságosan biztosítani a lakás fűtését, akár a teljesen fűtési időszak alatt is.

Némely típusok akár a -20,-25 fokban is zavartalan működésre képesek.

 

Ezek a hőfokok nem azt jelentik, hogy -15 foknál kikapcsol a készülék és fűtés nélkül maradunk. A megadott határérték azt jelöli, hogy mekkora hőmérsékletig képesek gazdaságosan működni.

Ennél nagyobb hidegek esetén elkezd jelentősen romlani a hatásfokuk. Szerencsére itthon a -15 fok is nagyon ritka, így emiatt semmiképp sem kell aggódnunk.

 

Az ilyen inverteres készülékek úgy vannak kialakítva, hogy nagyobb hatásfokkal működjenek. Nagyobb hőcserélők, ventilátorok és kompresszor jellemzőek rájuk.

 

Emellett műszaki adottságaiknál fogva könnyedén megbirkóznak a lecsapódott folyadék fagyásával is.

Ezt egy beépített leolvasztó mechanika biztosítja, ami egy néhány perces leállás során az előállított meleg levegőt a készülék fagymentesítésére használja.

 

Általában a fűtésre optimalizált klímák nagyobb hőcserélő felülettel rendelkeznek, ezért mind a kültéri, mind pedig a beltéri egységek valamivel nagyobbak is lehetnek hagyományos társaikénál.

 

Az általunk forgalmazott klímák szinte mindegyike alkalmas az átmeneti vagy akár a teljes téli időszak fűtésére és kollégáink ezek közül is szívesen segítenek Önnek kiválasztani a megfelelő készüléket.

 

 

 

 

 
 
Klíma fűtésre olcsó és gazdaságos

Mi az a COP, SCOP érték és miért fontosak?


A COP érték az elektromos fűtésre alkalmas készülékek egyik legfontosabb adata. Az angol coeffiecient of performance kifejezésből ered.

Magyarul jósági fokként szokták emlegetni.


Ez az érték egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogy az adott készülék mennyire hatékonyan tudja felhasználni az energiát. A COP érték 1kW felvett energiával leadott hőenergia mértékét jelöli.


Az elektromos radiátoroknál ez az érték 1 környékén mozog, azaz 1kW elhasznált áramból 1kW hőenergiát tudnak előállítani.

Az SCOP érték az egész szezon alatt megállapított jóságfokot jelenti, ahol figyelembe vették az átlagos hőmérséklet alapján a -15 és a +10 fokot is a téli szezonban.


Magasabb COP és SCOP érték esetén a fűtés nagyobb hatásfokkal működik és gazdaságosabban használja fel az energiát.


A fűtésre alkalmas klímáknál ez az érték 4 körül lehet, de a minőségibb készülékeknél akár az 5.5-ös SCOP érték sem számít ritkának.

A jelenlegi gázárak mellett elmondhatjuk, hogy ha egy klíma fűtésre COP értéke eléri a 2.75-ös értéket, akkor gazdaságosabban használható, mint egy gázfűtés.

A kedvezményes GEO és H tarifák esetén (lásd lejjebb) már 3-es COP értékkel is gazdaságosan használható a légkondicionálós fűtés.

 

Fontos megjegyezni, hogy a COP érték egy adott hőmérsékleten mért összeg.

A klímás fűtés tényleges hatásfoka függ a kinti levegő hőmérsékletétől is.

Ennél átfogóbb képet adhat a manapság sokszor használt SCOP vagyis szezonális jósági fok.

Ennél már számításba veszik a hidegebb és melegebb napok arányát is.

 

Környezetkímélő fűtés és kedvezményes tarifák

 

A klímával való fűtés csupán a készülék működtetésére használja fel az elektromos áramot, nem a tényleges fűtésre, így sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek.

 

Ám nem csak környezetünket óvja, hanem pénztárcánknak is jót tehet.

Ezt itthon az áramszolgáltatók álltal biztosított kedvezményes tarifák teszik lehetővé.

 

A H tarifa az ország teljes területén elérhető a GEO tarifa pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatónál áll rendelkezésünkre. Ezekkel akár 30%-ot is spórolhatunk a villamosáram árából.

 

Amire érdemes odafigyelni, hogy a GEO tarifát használóknál napi kétszer kettő óra beütemezett szünet van, amíg fűtés nélkül maradunk. Így érdemes körültekintően megtervezni a rendszert.

 

Klíma fűtésre további előnyei

 

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a klímával való fűtés számos kényelmi funkciót biztosít számunkra.

 

A legfontosabb talán, hogy egész évben élvezhetjük a kellemes hőmérsékletet otthonunkban.

Ugyanaz a rendszer télen fűt, nyáron pedig hűt.

Emellett végig pontosan szabályozhatjuk az elérni kívánt hőmérsékletet, nem kell folyamatosan állítgatnunk a gázkazánt.

 

Elég, ha a készüléken beállítjuk az elérni kívánt hőmérsékletet és az megfelelően szabályozza a fűtést.

A szabályozáshoz kapcsolódik egy másik fontos kényelmi funkció, hiszen ezeket a modern gépeket már akár az kanapén ülve, sokszor mobiltelefonról is tudjuk irányítani.

 

Emellett interneten keresztül akár előre is beprogramozhatóak. Beállíthatjuk akár, hogy esténként melegebb legyen vagy hogy amíg a munkában vagyunk ne fűtsön feleslegesen a készülék, így biztos nem felejtjük úgy sosem a fűtést.

 

Fontos szempont lehet a gyors felfűtési idő is. Ezek a készülékek pár perc alatt kellemes meleget varázsolnak a helyiségben.

 

Így akár elég lehet akkor befűteni a lakást, amikor hazaérünk vagy használhatjuk a már fentebb említett temperáló fűtést is.

 

Milyen hatással van a klíma a lakás levegőjére?

A modern készülékek fejlett légszűrőkkel rendelkeznek így a lakás levegője is sokat tisztulhat a klímák használatával.

Emellett párátlanítóként is funkcionálnak.

 

Ezzel csökkenthetjük a lakásban előforduló penészt is.

A légszűrők minősége is fontos szempont lehet a rendszer kiválasztásánál, hiszen egyes szűrők csupán a port fogják meg, mások pedig a különböző baktériumokat és mikroorganizmusokat is kiszűrik a levegőből.

Amire azonban érdemes odafigyelni, hogy a klímákban lecsapódó nedvesség nagyon jó táptalaj lehet a különböző penészgombáknak és baktériumoknak.

 

A modernebb szűrők ezért különböző antibakteriális megoldásokat használnak.

Ennek ellenére azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő gyakorisággal ellenőriztessük mind a készüléket, mind pedig a szűrőket.

Gyors és olcsó kiépítés

Mint már fentebb említettük a klíma fűtésre rendszerek kiépítése sokkal egyszerűbb, mint egy gázfűtés telepítése.

 

Ezekhez nem szükséges hónapokat várnunk a különböző tervekre engedélyekre sem. Emellett nagyjából fele költségből jön ki egy klímás fűtés bekötése, mint egy gázfűtés kiépítése.

 

Milyen gyakran kell karbantartani a klímaberendezésünket?

 

Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy a klíma rendszert folyamatosan karban kell tartanunk.

 

A hagyományos klímákat évente egyszer elég, ám a fűtésre használt légkondicionálókat mind a hűtési, mind pedig a fűtési szezon előtt meg kell nézetnünk szakemberrel, hogy megtisztítsák a szűrőket.

 

Ez egy plusz költség, amivel számolnunk kell.

Cserébe a klímák meghibásodása sokkal kevésbé gyakori, mint a többi rendszeré.

Illetve egy légkondiciónáló javítása, szervizköltsége nagyságrendekkel olcsóbb, mint a hagyományos fűtéseknél lehet.

Váltás fűtő klímára: gyakori kérdések

 

Valóban gazdaságosabb klímával fűteni, mint gázzal?

 

Az esetek többségében igen. Elsősorban a klíma készüléktől függ, de igen komoly szerepe van a külső hőmérsékletnek is.

Minél alacsonyabb a kinti hőmérséklet annál rosszabb a hatásfoka a légkondicionálónak.

 

Az átmeneti (őszi, tavaszi) időszakban mindegyik klíma költséghatékonyan üzemeltethető, de a hideg, téli időszakban túl költséges lehet a fűtés egyes készülékek esetében.

Tehát ha csak egy kicsit szeretne melegíteni, akkor ideális a klímát beindítani. 10-15 perc alatt befűt, nem szükséges beindítani a kazánt és órákat sem kell várni, míg fölmelegszik.

 

A klíma fűtésre készülékek nagyobb részével 7-10 fokig jobban vagy hasonló hatásfokkal tudnak dolgozni mint egy cirkós kazán.

A jobb; fűtésre optimalizált berendezések viszont 0, -5 fok környékén érik el ezt a határt.

Emiatt a nagy hidegben, amikor jelentősen, tartósan 0 alá csökken a hőmérséklet, gazdaságosabb lehet egy gázfűtéses rendszer.

 

Ennek ellenére érdemes klímát választani fűtési megoldásnak, hiszen nem folyamatosan megy mínuszba a hőmérő higanyszála.

A leghidegebb téli hónapban (januárban) Miskolcon az átlagos középhőmérséklet 0,4 fok. 

Vagyis egy téli fűtésre is alkalmas készülékkel gazdaságosabban jövünk ki, mintha gázzal fűtenénk.

 

Mindegyik klíma tud fűteni?

A ma kapható klímaberendezések mindegyike tud fűteni. De nem mindegyiket gazdaságos téli fűtésre használni.

Ez a felfűtendő helységtől és a készüléktől is függ.

 

Klímával szeretném megoldani a ház téli fűtését, lehetséges?

 

Ez leginkább a ház elrendezésétől függ, bizonyos esetekben nem javasoljuk, mert nem költséghatékony. Általában szobánként egy klímára van szükség, hogy mindenhol kellemes meleg legyen.

 

Mennyibe kerül egy téli fűtésre is alkalmas berendezés és szerelés?

 

A télen is stabilan használható készülékek mindig valamivel drágábbak, mint az alap modellek, illetve a szerelésnél be kell építenünk tálca és kartelfűtést, hogy a téli üzemmódot gond nélkül bírja.

 

Szeretnék a szobákon kívül a fürdőbe és a konyhába is fűtő berendezést berakatni, lehetséges ez?

 

A vizes helyiségekben és a konyhában más megoldást kell találni. A magas pára és a konyhában lévő zsiradékok tönkre tehetik a berendezést, mivel zsíros lerakódás kerül a hőcserélőre, ami már többé nem vagy csak kis részben tudja a hőt átadni a levegőnek.

 

A fűtő klímára igényelhető a H tarifa vagy GEO tarifa?

 

Igen, erre igényelhető ez a kedvezményes áramtarifa. A H tarifa a nap 24 órájában van október 15-től április 15-ig.

 

A GEO tarifa egész évben van, de napi 20 órában (délelőtt 8-10 és délután 16-18 óra között nincs).

A kedvezmény is jelentős, a mindenkori a mindenkori egységár nagyjából 60%-a.

 

Ha mindkettőt tudja igényelni, akkor többnyire jobban megéri a GEO tarifát választani, hiszen azt a nyári hűtésre is lehet használni, viszont az ehhez tartozó tulajdonság minimumot (SCOP 4.1) nem mindegyik készülék tudja.

 

 

 

 

Kövessen minket

Miskolc klímaszerelés

Gree klíma

Midea Klíma

Fisher Klíma

Daikin Klíma

Lg Klíma

Sinclair Klíma

Copyright © - Minden jog fenntartva! 2020 Kalló Therm Kft.

Ezt az oldalt az insource.hu készítette.