fbpx

| +36/31 327 51 38

Fan Coil fűtő-hűtő berendezések

Mi az a Fan Coil? Miért fűtsön hűtsön a Fan Coil?

A Fan Coil egy radiátorhoz hasonló, de a benne levő hőcserélő és ventilátor segítségével nem csak fűt, de hűt is.

 

Olcsó, esztétikus, praktikus, energiatakarékos, könnyen szabályozható fűtő-hűtő hőleadó berendezés.

 

A Fan Coil jól illeszthető a hőszivattyú gépeinkhez.

 

Azokban az épületekben, ahol nem csak a fűtést kell megoldani, hanem a hűtést is, érdemes elgondolkodni, hogy milyen gépészeti megoldást válasszunk.

A fan coil tulajdonképpen egy konvektorSzerencsére több lehetőség használható, attól függően, hogy milyenek a helyi adottságok, kell-e friss levegőt bejuttatni, mennyi pénzből lehet gazdálkodni stb.

 

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy új létesítmény gépészetét kell kiválasztani, akkor mindig a legmegfelelőbb megoldást lehet alkalmazni, nem kell kellemetlen kompromisszumokat kötni.

A legtöbb esetben elégséges a helyiségek hűtését és fűtését megoldani.

 

Ilyenkor az egyetlen ésszerű megoldás a fan coil rendszer alkalmazása.

 

Sőt, ha egyes helyiségek frisslevegős ellátásáról is gondoskodni kell, a fan coil-ok ott is megfelelőek, mert akár álmennyezeti, akár parapetes kivitelű készüléket választunk, a friss levegő beszívására is alkalmassá lehet tenni őket a megfelelő kiegészítő elemek felhasználásával.

 

A Fan Coil tulajdonképpen egy konvektor: egy sűrűn bordázott hőcserélő, amelyen a csendes járású ventilátor átkeringteti a helyiség levegőjét.

A hőcserélő csövekre erősített apró bordák sokasága által többszörösére növekszik a hőleadó felület a hagyományos radiátorhoz képest.

 

A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegőkeringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre is alkalmas, amennyiben hideg vizet áramoltatunk keresztül rajta.

 

A hagyományos radiátorok több okból sem  használhatók hűtésre.

Egyrészt a hideg felületen keletkező kondenzáció miatt, amely szabadon a padlóra csöpögne, másrészt a hűtéshez túl kicsi a radiátorok hőcserélő felülete.

 

Télen, ha a rendszerben meleg víz kering, akkor felfűti a levegőt, nyáron, amikor hideg víz áramlik benne, akkor lehűti a helyiséget.

Tehát – mint kiderült – a rendszer csővezetékeiben víz kering.

Télen, fűtési időszakban a hagyományos kazán által termelt meleg vizet keringtetjük át a fan coil-okon, ezáltal  fűtenek.

Nyáron, amikor a szobák hűtésére van igény, akkor a központi folyadékhűtő által előállított hideg víz áramlik a rendszerben, ezáltal a készülékek hűtenek.

 

ZAJSZINT – KEZELHETŐ

 

A modern világ egyik negatív velejárója a megemelkedett zajszennyezés. Mindezzel nem lehet mit kezdeni, ha nem bizonyítható hitelt érdemlően. Ezért a berendezéseket az Fan-Coil mennyezet fűtés-hűtés vízszintes kifúvássalEurovent minősítési rendszer szerint is be kell vizsgáltatni, így a műszaki dokumentációkban szereplő zaj- és teljesítményadatok teljes bizonyossággal a valós értékeket tükrözik.

 

Csak olyan gyártmányt érdemes kiválasztani, amely minősített (pl. Eurovent), és a gyártó megadta, hogy milyen körülmények között állapították meg a zajszintjét.

 

Egy korrekt műszaki adatlapnak tartalmaznia kell a berendezés zajszintjeit minden ventilátorfokozatra, mert csak így választható ki a készülék a zajszint „követelmények” figyelembe vételével. Ha ismerjük, hogy a helyiségben mekkora a megengedett legnagyobb zajszint (MSZ 18151), csak annyit kell tenni, hogy a fan coil-t nem a maximális fordulatra választjuk ki, hanem kisebbre, így akár az is előfordulhat, hogy ennek megfelelően hőleadás szempontjából egy „kicsit” túlméretezett készüléket kell alkalmazni.

 

SZERELÉS – EGYSZERŰ, GYORS, OLCSÓ

 

Mivel a rendszer szerelése nem kíván semmilyen különleges „tudást”, ill. szerszámokat Fan-Coil mennyezet fűtés-hűtés– mint a hagyományos meleg vizes rendszerek –, a kivitelezés sem lesz drágább.

 

Ugyanazon a vizes rendszeren megoldható a hűtés és a fűtés. A szerelési költségek tehát a fan coil-nál nem nőnek jelentősen, míg a szokványos hűtőközeggel működő rendszereket csak különleges technológiával és megfelelő szakképesítésű szerelőkkel lehet szerelni.

 

Már berendezés szinten is sokkal olcsóbb a  fan coil, mint a VRV, a VRF és a multisplit rendszerek, nem is beszélve arról, hogy fan coil-nál – mint már említettem –, csak egy csőhálózatot kell kiépíteni, és az is vizes.

 

A meleg vizes, radiátoros  rendszerhez képest a fan coil-os hálózatnál a hőszigetelésre kell nagyobb gondot fordítani: páradiffúzió- mentes anyagot kell választani, hogy a hideg vezetékek felületén a párakicsapódást megakadályozzuk.

 

Természetesen, mint minden hűtésnél, itt is meg kell oldani a beltéri egységen, jelen esetben a fan coil-on keletkezett kondenzátum elvezetését.

Ez általában nagyon párás levegőnél 1-1,5 l/óra, és gravitációsan is elvezethető.

 

A beltéri egységet, vagyis a fan coil-t, a helyi adottságoknak megfelelően lehet felszerelni.

 

Amennyiben álmennyezet van, akkor választhatjuk nagy tereknél a kazettás kivitelt vagy az álmennyezet fölé szerelhető burkolat nélküli változatot.

Az utóbbi esetben a kiszolgált térben csak egy befúvó- és egy elszívórács fog látszani, amelyek gyári elemekből összeállíthatók.

 

KÉT- ÉS NÉGYCSÖVES FAN COIL – MELYIKET VÁLASSZAM?

 

A kétcsöves fan coil-nál a hűtővíz ugyanabban a csőpárban kering, mint a fűtővíz, szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot.

 Fan-Coil 2 csöves rendszerA fentiekből következik, hogy a fan coil-on csak két csonk van, és egy hőcserélő, amelyben felváltva hideg (nyáron), ill. meleg víz (télen) kering.

 

A négycsöves változatoknál viszont külön rendszert kell kiépíteni a téli, ill. a nyári üzemnek, külön csőpáron kering a fűtővíz és külön csőpáron – a meleg víztől függetlenül – a hűtővíz.

 

A fan coil ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaz és négy vízoldali csonkja van.

 

Az előnye a négycsöves berendezésnek a kétcsöveshez képest, hogy a készülék automatikusan, az igényeknek megfelelően hűt vagy fűt, szinte azonos időben.

 

Emberi beavatkozás nem kell az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között.

Fan-Coil 4 csöves rendszer

Így pl. átmeneti időben (március, október) megoldható, hogy míg az épület északi tájolású helyiségeiben fűtenek, addig a déli tájolású részben hűtenek, természetesen azonos időben!

 

Négycsöves rendszer választásakor szükséges egy-egy mágnesszelep a fan coil fűtés és hűtés oldali csonkjain.

 

Fűtéskor a hűtési mágnesszelep van zárva, hűtéskor viszont a fűtési, így elkerülhető, hogy a fan coilon egy időben hideg és meleg víz is áramoljon.

 

A szelepeket a termosztát vezérli – zárja/nyitja –, ezért négycsöves rendszernél szükséges az erre alkalmas vezérlőtermosztát.

 

A négycsöves rendszer további előnye, hogy a fűtési hőcserélő kisebb felületű, mint a hűtési, ezért a fan coil fűtési teljesítménye összhangban van a hűtési teljesítménnyel, vagyis nem áll fenn az a veszély, mint a kétcsöves rendszernél, hogy a fűtési teljesítmény – szükségtelenül – sokkal nagyobb, mint a tényleges, helyiség által igényelt.

 

Éppen ezért a négycsöves rendszernél meg kell vizsgálni és méretezni kell a fan coilokat téli esetre is.

 

OLCSÓ ÉS ESZTÉTIKUS

 

Ha nem csak a készülékek árát vesszük figyelembe, hanem a teljes rendszert – szereléssel, anyagszükséglettel kompletten –, akkor gyorsan belátható, hogy a fan coil rendszer sokkal olcsóbb, mint bármi más, amely hasonló funkciót tölt be a belső komfortérzet kialakítása szempontjából.

 

Ez alól csupán a 1-5 helyiséges Split klímás megoldások kivételek, főleg azok, amelyeket utólag, a radiátoros rendszer kiépítése után szerelnek.

 

A fan coil rendszer szerelése egyszerű, kevés berendezés szükséges hozzá.

A készülékek kis helyet foglalnak el a hasznos térből és a belső tér hangulatához illeszthetők.

 

A fan coil egyszerű, kerekített burkolata könnyen tisztán tartható, takarítható.

 

 A készülékeket, némely gyártmány esetében, jeles dizájnerek tervezik, ezért a burkolatos változatok önmagukban is tetszetősek.

A lágy, kerekített formák elegánsan illeszkednek a modern belső térbe.

 

Semleges törtfehér színükkel – esetleg egyéb változatban –, bármilyen színvilágban feltűnésmentesen látják el feladatukat.

 

Amennyiben a belsőépítészet nem teszi lehetővé a burkolatos berendezés alkalmazását, akkor eltakarható vagy az álmennyezet fölé helyezhető a fan coil.

 

Az elrejtésnek azért nincs akadálya, mert a levegőt ventilátor keringteti, ellentétben a radiátorokkal, ahol a hőleadást jelentősen csökkentheti bármilyen eltakarás.

 

A beruházások során fontos tényező az üzembiztonság és a garanciális szolgáltatás. Lényeges, hogy minél kevesebb karbantartást, javítást igényeljen egy rendszer, és nagy biztonsággal működjön hosszú időn keresztül.

Ezért fontos a szakképzett szervizhálózat és a legalább 24 hónapos garancia. (Csatlakoztatható fancoil)

 

PRAKTIKUS ÉS ENERGIATAKARÉKOS

 

A fentiekben részletezett előnyök miatt könnyen belátható, hogyha bármilyen hasonló eredményt produkáló rendszerrel összevetjük a fan coil-os rendszert, akkor nagy bizonyossággal az utóbbi fog győztesként kikerülni.

 

Mivel meglehetősen egyszerű berendezésekről van szó, a szállítási határidők is nagyon rövidek lehetnek, szemben a légkezelőkkel és egyéb bonyolultabb rendszerekkel.

 

A fan coil hálózat energiatakarékossága több tényezőnek is köszönhető.

A legfontosabb talán, és a legtöbb megtakarítást eredményezheti, hogy fűtéskor nem szükséges a radiátoroknál megszokott és szükséges 80-90 °C-os előremenő vízhőmérséklet, hanem elég a 40 °C.

 

Nagyon jól illeszthető a rendszer az időjárásfüggő szabályozásokkal, amelyek az előremenő vízhőmérsékletet változtatják.

 

A használható alacsony vízhőmérsékletek miatt kiválóan társíthatók a fan coil-ok a kondenzációs kazánokkal, napkollektorokkal, hőszivattyúkkal, amely további energiatakarékosságot tesz lehetővé.

 

Energia megtakarítható úgy télen, mint nyáron a helyi szabályozásnak köszönhetően.

 

Minden helyiségben külön-külön – az éppen bent tartózkodók igénye szerint – beállítható a hőmérséklet (fűtésnek, hűtésnek).

 

Ezáltal elkerülhető a felesleges túlhűtés vagy túlfűtés, amelyet a magyar szokások szerint az ablakok nyitogatásával szoktak „beszabályozni”.

 

SZABÁLYOZÁS

 

Akár beépített, akár fali szabályozót alkalmazunk, elérhető áron nagyon intelligens készülékek találhatók a piacon. Fan-Coil szabályzó termosztátA mikroprocesszoros vezérlések automatikusan kiválasztják a megfelelő ventilátor-fordulatszámot, hogy a leggyorsabban elérhető legyen a beállított hőmérséklet.

 

A szabályozó – a folyamatos vízhőmérséklet-figyelésnek köszönhetően – automatikusan kiválasztja a téli/nyári állapotot.

 

Bármilyen rendellenesen meleg (hűtéskor) vagy hideg (fűtéskor) vízhőmérsékletnél (pl. leállt kazán, amikor a keringtetett víz lehűl) leállítja a fan coil-t, amely természetesen azonnal újraindul, ha az üzemi körülmények helyreállnak.

 

Sőt, hogy a felhasználás kényelmesebb legyen, a berendezések akár egy diszpécserszobából is távvezérelhetők, elindíthatók, ill. leállíthatók, annak megfelelően, hogy a helyiségben van-e hűtési, ill. fűtési igény.

 

Mindent összevetve, a fan coil rendszerek manapság a bankszektorban és a szállodákban a legelterjedtebbek, de hasonló a helyzet az irodákban és az egyéb igényesebb létesítményekben is, ahol nincs szigorúbb előírás a légállapotokat illetően.

 

A számtalan alkalmazási hely bebizonyította, hogy műszaki és gazdaságossági szempontból a fan coil fűtésrendszer lehet a legjobb hőszivattyús megoldás.

Copyright © - Minden jog fenntartva! 2020 Kalló Therm Kft.

Ezt az oldalt az insource.hu készítette.