| 06/30-540-0697/

Fűtsünk Klímával!

Nem tévhit, de kevesen tudják: a légbefúvós fűtés az egyik legrugalmasabb fűtési megoldás! 
Ugye Ön is úgy vélekedik, hogy árammal fűteni drága mulatság? Pedig ez ma már egyáltalán nem állja meg a helyét! Ha Önnek önálló vezetékes földgázellátása van, akkor kb. egynegyedét fizeti annak, mintha árammal fűtene (villanyradiátor, hőlégbefúvó). A klímával való fűtés körülbelül négyszer annyi fűtési teljesítményt eredményez, mint amennyi elektromos áramot fogyaszt. Ez egy jó klímánál 5 is lehet. Egyet fizet, ötöt kap! 

A klíma fűtésre való használata a mai klímaberendezésekben már gazdaságosan megoldott. Ha már költséges klímaberendezést vásárol és a klímaszerelés díját is kifizeti, mindenképp érdemes ezt a lehetőséget is figyelembe vennie! A klíma hűtéskor hőt szállít a hűtött térből a külvilág felé. De egy egyszerű kis szerkezet beépítésével megfordítható ez a folyamat, így most a külső térből szállítható a hőmennyiség a belső tér felé • tehát a készülék fűt. 

Egy légfűtés pár perc alatt meleg levegőt fúj a lakásba, és mivel ventilátort használ, ez gyorsan eloszlik a teljes fűtött területen. Ezen kívül minden más fűtés a levegővel együtt fűti fel a helyiségben lévő tárgyakat, falakat. Ezzel szemben a légfűtés a levegővel kezd, és csak a felmelegített levegő fűti fel azután a helyiség berendezési elemeit. Ez bizony kényelmi szempontból sem utolsó dolog. Amikor ősszel hirtelen lehűl a levegő, Ön már néhány perc alatt kellemes meleget varázsolhat a 15 fokos lakásba. Vagy tavasszal, mikor már nagyon örül a melegnek, hirtelen 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet. Gyakorlatilag ma már egyetlen nap leforgása alatt részese lehet bármilyen időjárásnak. És ez az, amit a fűteni is tudó klímaberendezés képes korrigálni percek alatt! Egy klíma fűtéskor 40-45 0C hőmérsékletű levegőt fúj be. Ami nagyon kellemes komfortérzetet jelent. 

Hatásfoka 0 C felett kiváló. 1 kW villamos energiából, képes előállítani akár 5 kW hőenergiát. Az energiabesorolási táblázatban COP szóval jelölik meg a fűtés funkció hatásfokát, ami az éves energiafogyasztást határozza meg a készülékhez. Fűtésre az inverter szabályzásával típustól függően akár -20 C fokig is alkalmazható, egyes típusok a fűtésrendszer kiváltására is alkalmasak. Fagyos külső hőmérsékleti körülmények között, a hatásfok csökken, mert a kültéri egységben termelődő víz jéggé változik a hőcserélő felületén. A jeget időszakonként a kültéri egységen leolvasztja a klímaberendezés, a leolvasztáshoz szükséges energia okozza a veszteséget. A hatásfok csökkenés nem okoz problémát, nem akkora mértékű ami a fűtést lehetetlenné tenné. 

Az előzőekben leírtak szerint legalább olyan gazdaságos, mint a gázzal való fűtés. De a rendszer megvásárlása nem kerül annyiba, mint egy gázkazános központi fűtés. Ráadásul nem vesznek el helyet a szobákban a csövek, radiátorok, nem csúfítják el a lakást. Sőt, inkább emelik otthona értékét, szebbé varázsolják a szép, modern készülékek! 
Tehát az inverteres klímaberendezés fűtésre is használható!

Hogyan és kitől vásároljak légkondicionáló berendezést?

Mindenképpen előnyös ha szakkereskedésben választja ki és vásárolja meg a klímaberendezést. A szakkereskedésben hozzáértő eladók és képzett szakemberek segítik a választásban. A hipermarketekben kapható olcsó, márka nélküli, (alsó kategóriás) gépeket jobb elkerülni. Ilyen típusú készülékeket a szakkereskedések nem tartanak, hiszen pontosan tisztában vannak a készülék gyatra minőségével és műszaki állapotával. A jelenleg megvásárolható berendezések minősége változó. A piacon nagyon sok a “noname” márka. Egy néhányuk minőségére a gyatra jelző használata is túl kedvező lenne. Az ilyen berendezéseket az alacsony árukról és az ezzel párban járó rövid garanciális időről lehet felismerni. Amennyiben hosszú távra kíván berendezést vásárolni mielőtt dönt kérje ki szakember véleményét a megvásárolni kívánt berendezéssel kapcsolatban. Hangsúlyozzuk, hogy a hipermarketben dolgozó eladó, nem szakember!

Értelmező szótár

• Automata üzemmód: a klíma készülék automatikusan választja meg a működési üzemmódot (HŰTÉS, FŰTÉS ÜZEMMÓDOT VÁLT) az induláskori hőmérsékletnek megfelelően, és automatikusan állítja be a klíma-ventilátor sebességet. Induláskor • amikor nagy a különbség a kívánt és a tényleges szobahőmérséklet között • maximális fokozaton indul a ventilátor, majd közelítve a kívánt hőfokhoz a ventilátor sebessége fokozatosan csökken. 
• Automatikus lamellavezérlés (zsalumozgatás): a kifújt levegő irányát szabályozó lamellákat több különböző fokozatra lehet állítani. Azok kívánság szerint szabályos időközönként fel-le mozognak, illetve automata üzemmód kiválasztásával mozgásuk automatikus. 
• Automatikus újraindulás: áramkimaradás után a klíma készülékek automatikusan újraindulnak a korábbi beállításoknak megfelelően. Van olyan készülék ahol az újra- bekapcsolás ki is iktatható (programozható). 
• Auto Clean: lásd:Öntisztító, szagtalanító funkció 
• Economy (gazdaságos) üzemmód:a gazdaságos üzemmód akár 25%-os megtakarítást is eredményezhet a normál üzemmódhoz képest. Ezt akkor célszerű használni, amikor a szoba már a kívánt hőmérsékletre lett fűtve/hűtve, vagy a szobában tartózkodó kisgyerek vagy idős ember érdekében tartózkodnunk kell a hirtelen hőmérsékletváltoztatástól. 
• Éjszakai (Sleep) üzemmód: a ventilátor sebesség vezérlése auto módra áll át. A beállított hőmérséklet 1 óra múlva emelkedik 1 °C-kal hűtéskor ill. 1 °C-kal csökken fűtéskor. 2 óra múlva az eredetileg beállított értékhez képest 2 °C-kal emelkedik ill. csökken üzemmódtól függően, majd a továbbiakban ezt a hőmérsékletet tartja a klímaberendezés. A ventillátor alacsony fokozatra kapcsol. Nem kell többé aggódnia, hogy megfázik a gyerek éjjel a klímaberendezés miatt! (Az éjszakai üzemmód általában 5 óra múlva (kb. hajnalban) automatikusan kikapcsol, így még energiát is megtakarít. 
• „Follow me” funkció: a funkció gomb megnyomása után a szobahőmérséklet érzékelését a klíma távirányítójában elhelyezett hőérzékelő fogja végezni. A távirányító kijelzi az általa mért hőmérsékletet és 3 percenként továbbítja azt a klíma beltéri egységnek. 
• Golden Bio bevonatú hőcserélők: a beltéri egységen – megakadályozza a különböző baktériumok és gombák megtelepedését a hőcserélő felületen. Nem keletkeznek kellemetlen szagok, a klímán átáramló levegő egészséges és friss marad. Javul a hőátadás és az energiahatékonyság. Kültéri egységben – a klíma kondenzátor élettartama jelentősen megnövekedhet, a bevonat véd az eső és egyéb korróziós hatásokkal szemben. 
• Hidrofil bevonatos alumínium lamellázat (Zafír Blue bevonat): Beltéri egységen: a bevonat eredményeként a lamellákon nem gyűlnek össze a légáramlást akadályozó vízcseppek, a keletkező cseppzvíz szabadon lefolyik, klíma beltéri egységünk ezért hamarabb megszárad. A lamellákon nincs nedvesség, nem tapadnak meg a szennyeződések, nem alakul ki állott levegő szag-hatása, és egyben nő a hűtés hatékonysága. Kültéri egységen: az új bevonatnak köszönhetően a klíma kondenzátor élettartama jelentősen megnövekedik, a bevonat véd az eső és egyéb külső korróziós hatásokkal szemben. Hőszivattyús (fűtő) üzemben pedig lerövidülhet a leolvasztási idő. 
• Hi-Power: a „Hi-Power“ üzemmóddal extra erős légkifúvást választ, amely a standard üzemmódhoz képest lényegesen erősebb hűtést biztosít. 
• Időzítő funkció: a készülék 1 db ki• és 1 db bekapcsolásra, 24 órán belül programozható. Lásd még: On timer, OFF timer 
• Intelligens szem: az intelligens szem, vagyis mozgásérzékelő, figyelemmel kíséri, hogy tartózkodik-e valaki a helyiségben. Ha a szobában 20 perce nem érzékeli senki jelenlétét, a klíma standby üzemmódra kapcsol, tehát 80%-os energiatakarékos módban üzemel tovább. Amint valaki a helyiségbe lép, a klíma készülék visszaáll a beállított hőmérsékletre. 
• Jet Cool: a Jet Cool funkció gyors lehűtést tesz lehetővé. Ebben az üzemmódban egy hűvös, erős légáramot fúj a klímagép maximum 30 percig, illetve amíg a szoba hőmérséklete a 18 C-ot el nem éri. 
• Kétirányú automatikus légbefúvás: a klímánk télen a meleg levegőt automatikusan lefelé irányítja, nyáron a hideg levegőt a mennyezet felé tereli. 
• Meleg indítás (fűtő üzemmódban): fűtési üzemmódban a beltéri készülék ventilátora csak a klíma hőcserélő felmelegedése után indul el, elkerülve ezzel a hideg léghuzat kialakulását. 
• Off Timer: a beállított időre a klíma készülék automatikusan leáll. 
• On Timer: a beállított időre a klíma készülék automatikusan bekapcsol. 
• Öndiagnosztizáló funkció: amennyiben hiba fordul elő, a készülék diagnosztizálja a problémát, és számjegykódokkal jelzi ki azt. 
• Öntisztító, szagtalanító funkció: a beltéri egység ventilátora a készülék lekapcsolása után még 20-30 percig működik, hogy ezzel gyorsítsa a hőcserélő és a belső részek kiszáradását. Ezzel akadályozva meg a penészedést, gombásodást és baktériumok megtelepedését a készülék belső felületein. 
• Párátlanító, szárító (Dry) üzemmód: a klíma automatikusan, időközönként ki-be kapcsolva csökkenti a levegő páratartalmát úgy, hogy közben a helyiség hőmérséklete jelentősen nem változik. A legtöbb ember a 40% és a 60% közötti páratartalmat érzi kellemesnek. Ha sokáig nedves az időjárás, a levegő páratartalma kellemetlenül megnövekszik, akár 80% fölé. Ebben az esetben a párátlanítás funkcióval a páratartalom 60% alá csökkenthető a hőmérséklet csökkentése nélkül. 
• Plazmagenerátor: az ionfrissítőhöz hasonlóan, a klíma tisztítja a levegőt, csak míg az előzőnél a negatív villamos kisülést indukáló elektródákkal működő rendszernek köszönhetjük a negatív ionokat, az utóbbinál a plazmagenerátornak. 
• Powerful vagy Turbo üzemmód: használata lehetővé teszi a kívánt hőmérséklet gyors elérését. Ebben az üzemmódban a klíma berendezés 20 percen keresztül maximális ventilátor fokozaton és maximális kompresszor fordulattal működik. 
• Power Select funkció: (Super Daiseikai 6.5) Aktiválásakor a készülék teljesítménye azonnal 75 vagy 50%-ra csökken. Ez az üzemmód csak a komfort távirányítóba került integrálásra. 
• UV sterilizáló lámpa: a klíma berendezés belsejében elhelyezett UV lámpaegység ultraibolya sugarak kibocsátásával hatékonyan sterilizálja, és egyben szagtalanítja a berendezésen átáramló levegőt, elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és megakadályozza a gombák megtelepedését a berendezés belső felületein. A kibocsátott sugárzás az emberi szervezetre ártalmatlan.

Mit jelent ha a klimaberendezés inverteres?

Az inverter magyar értelmezésre lefordítva váltakozó áramú szabályzott hajtást jelent, ami a váltakozó áramú energiát egy egyenirányító (ac/dc konverter segítségével) egyenfeszültségű energiává alakít át. Az inverter feladata, hogy egyenfeszültségből állítsa elő a motorok működéséhez szükséges feszültséget és frekvenciát. Az így hajtott villamosmotorok a normál teljesítményükhöz képest az inverter szabályozással kb. 20% és 130%-os teljesítménytartomány között képesek működni, mindig a hűtés vagy fűtésigénynek megfelelő teljesítménnyel. A kompresszor felvett teljesítménye mindig a kívánt hőmérséklet igény függvényében változik, figyelembe véve a környezeti hőterheléseket. Ezért lehetséges, hogy az on-off technológiával készülő klímaberendezésekhez képest akár 40%-os energiamegtakarítás is lehetséges. 
Inverter működésének előnyei:

• Nem terheli meg a villamosrendszert induláskor, mivel fokozatosan éri el a kompresszor a hűtési igénynek megfelelő fordulatszámot. Az inverter az indulás pillanatától kezdve növeli a villamos energia teljesítményét a szükséges értékig. Nincs pillanatnyi nagy áramfelvétel, ami hagyományos kompresszoroknál megfigyelhető ha a villamos hálózat nem tökéletes /a lámpa fénye elhalványul egy pillanatra/. 
• Pontosabb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, hiszen nincs “ki-be” kapcsolgatás, így nincs hőmérsékletingadozás sem. Az emberek egy része érzékeny lehet az ilyesmire és fáradtság, valamint növekvő reakcióidők kísérhetik a jelenséget. 
• Csendesebb működést tesz lehetővé, hiszen a kültéri egység nagyon ritkán jár 100%- on vagy afelett. Az inverteres megoldással szabályozható a teljesítmény. A hangtalan működés miatt, akár éjszaka is nyugodtan üzemeltethetjük klímánkat. 
• Igény szerinti gyors hűtési vagy fűtési lehetőség, hogy gyorsan el lehessen érni a kívánt hőmérsékletet. A kültéri egységben az inverter szabályozza a kompresszort úgy, hogy a maximális fordulatszámára pörgeti fel, a névleges teljesítményéhez képest akár 30%-kal többet ad le.

• Várható élettartama nagyobb, mint a hagyományos üzemeléső légkondicionálóké, mert az alacsony teljesítményen való üzemeltetés kevésbé veszi igénybe a készüléket.

Általános szűrő és légtisztító rendszerek a klímákban.

• Silver Ion szűrő (Silver Nano technológia): Egészségvédelmi rendszer, légkondicionálók és légtisztítók belsejét borító nanoméretű ezüst részecskéket – ionokat (az emberi hajszál vastagságánál 75 000-szer kisebbet) jelent. Biztonságosan és hatékonyan szagtalanítja a klímaán átáramló levegőt, elpusztítja a kórokozókat, baktériumokat, penészgombákat, továbbá megakadályozza, hogy azok megtelepedjenek. 
• Neo Plazma légtisztító rendszer: egyedülálló 12 fokozatú bio-enzimes szűrőkkel felszerelt rendszer. Amikor a levegő áthalad a szűrő egyes fokozatain a rendszer hatásosabban szűri ki a finom háztartási port, penészt, a különféle szagokat, élelmiszer illatot, cigarettafüstöt. Mindemellett lebontja a baktériumok sejtfalát és tökéletesen elpusztítja azokat, ezáltal hatékonyan sterilizál. 
• Plazmaionizációs szűrőrendszer: miközben a helyiség levegője áthalad a plazma ionizációs zónáján a magas feszültség töltéssel látja el a szennyeződéseket. Mikor a levegő a statikus elektromos térhez ér, a por, füst és pollen részecskék több mint 95%- a megkötődik a statikus elektromos rácson. Ez a hatékony eljárás tisztább levegőt, egészségesebb környezetet biztosít és óvja az allergiában szenvedőket. 
• Nano Carbon szűrő: a nanométer méretű aktívszén-szemcsés szűrő a szaganyagokat megköti, így biztosan és tökéletesen távolítja el a háztartási szagokat, garantálva a kellemes közérzetet. 
• Plazma szűrő: eltávolítja a mikroszkopikus szennyezőanyagokat, a port, állati szőrt, házi atkákat és polleneket is, megakadályozva ezzel az asztmatikus jellegű allergiás megbetegedéseket. 
• Nano Titánium légszűrő: ez az ultrafinom szűrő igen korszerű, a szokásos antibakteriális szűrőkhöz képest 1000-szer finomabb, s képes olyan kisebb mikrobák vagy baktériumok csapdába ejtésére is, amelyek a többi szűrőből elszöknének, ezáltal a szobában keringő levegő minősége erőteljesen javul. 
• Nano Bio Fúziós szűrő: nanométer méretű bio enzimjüket a baktériumok sejtfalára vezetik, hogy azt lebontva elpusztítsák a sejtmagot. Míg a hagyományos eljárások során inaktiválják a baktériumokat, vagy elpusztítják a sejt külső falát, ez az innovatív sterilizálás tökéletesen lebontja a sejtmagot és elpusztítja a baktériumokat. 
• Silver Nano e-szűrő: az összes porrészecske és vírus 99,99%-ának eltávolítására képes, páratlan “porfogó”, szagtalanító. A szűrőn keresztül áramló elektromosság okozta mágnesesség befogja és eltávolítja a porrészecskéket ezzel megakadályozza, hogy bekerüljenek a belégzésre kerülő levegőbe. Ahogy a nanométer méretű ezüstrészecskék érintkeznek a kórokozókkal és baktériumokkal, gátolják ezeknek a szervezeteknek a légzését, így azok sejtnövekedése megáll és elpusztulnak. A kórokozók eltávolítása igen gyorsan, mindössze 2 órán belül megtörténik. 
• Katechin szűrő: bio zöldszűrő segítségével köti meg a részecskéket és baktériumokat sztatikus elektromosság révén. A zöldteából kivont Katechin bevonatú szűrő hatástalanítja a megkötött baktériumokat. Az izzadság, cigarettafüst stb. okozta kellemetlen szagokat is lebontja és megszünteti. 
• Super alleru-buster szűrő: egyszerre három különböző potenciális veszélyforrás ellen nyújt védelmet: kiszűri a baktériumokat, vírusokat és allergéneket a levegőből, ezáltal gondoskodik a lakótér levegőjének egészséges tisztaságáról. 
• Ionos légfrissítés: cm3-enként 20 000 negatív töltésű ion gondoskodik a szoba levegőjének üdeségéről. Úgy érezheti magát mintha vízesés mellett vagy erdőbe pihenne. 
• Fotokatalitikus szagtalanító szűrő: Anti-bakteriális és szagtalanító hatású. A szűrő nagy hatékonysággal bontja le a cigarettafüstöt, a háziállatok szagát és a baktériumok, káros mikroorganizmusok szaporodását is gátolja. Amikor a szűrő hatékonysága lecsökken, napfényre kihelyezve visszanyeri aktivitását. 
• Antiallergén szűrő: egy textil, amely elnyomja a csírák növekedését, így egyben anti-bakteriális szagtalanító funkciója is van. Egy enzimhez hasonló katalizátorral a Samsung kutatócsoport felfedezte, hogy a Fém Ftalocianint abszorbeálja és feloldja az allergéneket. A Samsung beépítette ezt a Fém Ftalocianint Antiallergén szűrőjébe így a textil maga képes megkötni és feloldani az allergéneket. 
• Aktívszenes elektrosztatikus üvegszálas szűrő: A szűrő aktív szénből és elektrosztatikus üvegszálas szűrőből áll. Az aktívszenes szűrő elnyeli a kellemetlen szagokat és hatástalanítja az ártalmas vegyi gőzöket. A szűrő felületén a pozitív töltés kialakításával az elektrosztatikus üvegszálas szűrő felfogja a kis porszemcséket, füstöt és állati szőrt, ezáltal védelmet nyújt az allergiás megbetegedések ellen. 
• Bio szűrő: egy speciális biológiai enzimből és Eco filterből áll Az Eco szűrő kiszűri a levegőben lévő apró porszemeket és hatástalanítja a baktériumokat, gombákat valamint a mikrobákat. A biológiai enzim egyesül a baktériumokkal és fokozatosan feloldja a baktériumok sejtfalát, ezáltal elpusztítja azokat. 
• Frescho Tech/anionos szűrő: A vízesés, patak és erdő, ahol megfelelő mennyiségű anion áll rendelkezésre, megnyugtatja és felfrissíti az embereket. Az anionok jó hatással vannak az idegrendszerre, a vérkeringésre, javítják a tüdő működését és hatékonyan megelőzhetőek a légzőszervi megbetegedések. A Frescho Tech előnyeit kihasználva a Midea klímaberendezés otthonába hozza az erdei levegőt. Amint a levegő keresztüljut az ionizátor keféjén az ionizáció eredményeként automatikusan anionok keletkeznek/3400V magas statikus tér/. Az anion mennyisége az 1 000000 db/cm3 értéket is elérhetik. Egy-egy elektron nyerésével az anionok hatástalanítják a vegyi párát és port s pozitív ionok jutnak a levegőbe. 
• Porszűrő: hagyományos szűrő, amely a legkisebb porszemcséket is kiszűri és mosással könnyen tisztítható. Minden klímakészülékben megtalálható, mint előszűrő. 
• Zeolit filter (titánoxid/titánium-dioxid): két egymással párhuzamosan működő Zeolit filter eltávolítja a szennyeződéseket a levegőből. 3-5 év élettartammal rendelkeznek. Egyszerűen tisztíthatóak, elegendő a napra helyezni őket

Általános tudnivalók a beszerelésről.

Minden építőipari munkálat előtt számos félelem, bizonytalanság és tévhit keringhet az ember fejében amikor egy klímatelepítés előtt állunk. Milyen állapotban lesz a lakás ha készen van a szerelés? Mennyi időt vesz igénybe a telepítés? Korrekt munkát kapok a pénzemért? Hol lenne a légkondicionáló optimális helye a lakásban? Ezekben szeretnénk támpontokat, segítséget adni még a felmérés egyeztetése előtt. 
• A felmérés minden esetben rendkívül fontos, ha mono , ha multi klímát kell felszerelni, mivel a szobákhoz eljutáshoz olyan nyomvonalat kell találni, amivel a lehető legkevesebb átalakításra van szükség és, hogy optimális helyre kerüljön a készülék. 
• Egy átlagos klímaszerelés munkaideje 4-5 óra, ez egy egyszerűbb szerelés ami 3-5 méter csövezéssel, illetve egy vagy két fal átfúrásával jár, de vannak olyan helyzetek is amik 8-10 órát is igénybe vesznek. 
• A kollégák a helyszín elpakolásával, bútorok letakarásával kezdik a munkálatokat. Minden alkalommal katronpapírt és fóliát használunk a burkolatok megóvása érdekében. A fúrások közben ipari porszívóval folyamatosan elszívjuk a keletkező port, és a munka befejezésekor összetakarítjuk a törmeléket. 
• Abban az esetben, ha a falban kell elvezetnünk a csövezést, a kivésés és a becsövezés után durva vakolattal vissza is javítjuk a kivésett falat. A kivésett törmeléket bezsákoljuk és a hulladékot elszállítjuk! 
• Az elektromos bekötés helyszínfüggő. Általában konnektoros vagy szerelődobozról való csatlakozás a jellemző, de ha szükséges, akkor villanyszerelő bevonásával bekötjük az elektromos hálózatba. 
• A cseppvíz elvezetése fontos tényező. Így ennek a megoldására minden esetben a felméréskor adunk javaslatot. Előfordulhat, hogy vízvezeték szerelőt is bevonunk a munkálatba, ha lakáson belüli kiépítés szükséges. 
• A kollégák minden alkalommal számlát és garanciajegyet adnak az elvégzett munkáról, valamint a felszerelt berendezésről. A szükséges papírokat a munka befejezése után a helyszínen állítjuk ki, amikor már működik a készülék.

Hogyan működik a légkondicionáló berendezés?

A légkondicionáló berendezés az épület belső tereiből a külső térbe juttatja a meleget. A hűtőközeg, amely a rendszerben mozog, elnyeli a helyiségben feleslegessé vált hőt, ami egy zárt rendszeren belül a kültéri hőcserélőbe jut. A kültéri egységben lévő ventilátor a levegőt ezen a hőcserélőn keresztül fújja, így a hőcserélőben lévő hűtőközeg hőjét a külső levegő felveszi. Mivel a belső terekből a hőt elvontuk ezért ezek a terek lehűlnek. 
Mi az, hogy kondenzvíz, és hogyan keletkezik?
A terek hűtésekor történő hőelvonás következményeként a légkondicionáló hőcserélő lamelláin lecsapódó párát nevezzük kondenzvíznek vagy más néven csurdalékvíznek. 
Mi a hőszivattyú?
A hőszivattyú egy olyan funkciója a berendezéseknek, mellyel az átmeneti és téli időszakokban fűteni tudjuk a helyiségeket. A hőszivattyú segítségével az átmeneti őszi kora tavaszi és téli időszakokban a kültérből összegyűjtőt hőt a belső terekben adjuk le. A rendszer a legjobban és leghatékonyabban akkor működik amikor a külső hőmérséklet 0°C felett van. Ez alatt az épület vagy helyiségnek csak mint kiegészítő fűtése alkalmazható. A hőszivattyús fűtéskor a rendszer nagyságától függően 20-40 % költséget is megtakaríthatunk a hagyományos fűtési rendszerekkel szemben. A legújabb technológiát alkalmazó legtöbbször neves gyártó egyes készülékei, manapság már -15°C külső hőmérséklet esetén is teljes hatékonysággal képesek fűteni a belső tereket. 
Mit jelent az EER kifejezés ?
Az EER az angol Energy Efficiency Ratio rövidítése. Magyarországon hűtési jóságfoknak nevezzük. Ez egy ipari szabvány amely azt mutatja meg, hogy a légkondicionáló berendezés az energia leadását (amely BTU/h-ban vagy kW-ban van megadva) adott elektromos energia felvételnél milyen hatékonyan végzi. Az EER a hűtőteljesítmény (BTU/h) és az elektromos felvétel hányadosa (W). Megegyező hűtőteljesítményű és energia felvételű berendezéseknél a nagyobb EER számmal rendelkező készülék a gazdaságosabb. EER az egyik legfontosabb jellemzője a légkondicionálóknak! 
Mit jelent a COP kifejezés ?
Amennyiben a klíma COP értéke meghaladja a 2,72-öt, akkor olcsóbban fűthetünk klímával, mint gázzal. A COP érték a klíma hatékonyságát, azaz egy egység villamos energiával előállított hőenergiát mutatja. Fűtésre főként az inverteres klímák alkalmasak, hiszen ezek akár -15 oC, -20 oC-os külső hőmérsékletig is képesek fűteni, és ezek COP értéke a legjobb. COP hányadosa akár az 5-öt is elérheti pár minőségibb berendezések. 
Mit jelent a klímatechnikában az A, B, C, D, E, F, és G (energia) besorolás? Az Európai Unióban jelenleg érvénybe levő szabályozás szerint a légkondicionáló berendezéseket energia felhasználásuk szempontjából különböző kategóriákba sorolhatjuk. Az energia besorolás A-G-ig betűvel jelzik, ahol az A-val jelölt a legjobb a G-vel jelölt pedig a legrosszabb energia felhasználást jelöli. Ezeket a jelöléseket megtalálhatja a készülék technikai táblázataiban. Ha nincsen megadva a besorolás egy berendezésnél, akkor ezt Ön is kiszámolhatja, úgyhogy a klímaberendezés által leadott hűtőteljesítményt elosztja a felvett elektromos teljesítménnyel. Az így kapott szám a berendezés hatékonyságát mutatja. 
Veszélyes-e a klímakészülékben található hűtőközeg az egészségemre? A hűtőközeg amit a szobai légkondicionálókban használunk nem mérgező és nem éghető. Nagyobb koncentráció belégzése esetén kardiológiai problémák léphetnek fel az emberi szervezetben. De ekkora koncentrációjú hűtőközeg jelenléte, amely ilyen károsodást okozhat az ilyen szobai rendszereknél lehetetlen, hogy kialakuljon. Mivel a gázok használatát Magyarországon jogosítványokhoz kötik a jogszabályok, ezért még autóklímák gázzal történő feltöltését sem szabd otthon végezni, ezeket is csak kékkártyával rendelkező hűtőgép és klímaszerelő végezheti. 
Milyen hosszú az élettartama egy légkondicionáló berendezésnek? Az élettartam hossza nagyban függ a kiválasztott márka típusától, továbbá függ a használattól és attól, hogy a készülék milyen rendszerességgel volt szervizelve. Általánosságban elmondható, hogy egy olyan berendezés, amely lakossági felhasználásban üzemel, megfelelő minőségű, rendszeres karbantartás mellett 15-20 évet is képes gond nélkül működni, csakúgy mint bármilyen egyéb háztartási gép. 
Köd szerű felhőcske áramlik ki a klímaberendezésből, ez miért van? Nem kell megijedni, ugyanis ez ugyanis pára felhőcske és nem füst. Ezt a pára felhőt a szoba hirtelen lehűlése okozhatja. Ugyan ez a jelenség előfordulhat fűtős gépek kültéri egységénél fűtés szezonban, ilyenkor a kültéri egységben a ventilátor leállhat, és gőz felhő keletkezhet. Ez is az automatikus leolvasztó funkció eredménye.

Copyright © - Minden jog fenntartva! 2022 Comfort Air

Ezt az oldalt az insource.hu készítette.