| 06/30-540-0697/

Fűtés klímával: Költséghatékony vagy pénzpazarló?

Az ősz beköszöntével, bizonyára Ön is elgondolkodott már azon, hogyan fogja a fűtési szezont megoldani. Talán fel is merült a klíma, mint lehetőség, de az ötlet még túl új és idegen ahhoz, hogy minden további információgyűjtés nélkül dönteni tudjon.

Ha ez a helyzet, akkor jó helyen jár. Mai cikkünk célja a tényközlés és a kételyek eloszlatása.

Ha ugyanis egy modern, kényelmes, helytakarékos, és költséghatékony megoldást keres, amivel megszabadulhat a gáztól, akkor bizony érdemes megfontolnia a légkondicionálók nyújtotta lehetőséget.

Itthon még kevésbé gyakori megoldás a klíma berendezéssel történő fűtés, de korántsem azért, mert rossz választás. Egyszerűen még nincs benne a köztudatban.

A légkondiról legtöbb embernek még mindig a levegő hűtése jut eszébe a nagy nyári kánikulában, pedig a készülékek túlnyomó része bizony a téli hidegben is igen jó szolgálatot tehet.

A hűtés és a fűtés ugyanis azonos elven működik, pusztán a folyamatot kell visszafordítani.

Akik erről már hallottak, és mégsem használják a klímát télen, azok általában bizonytalanok abban, hogy ez a fűtési forma mennyire érheti meg anyagilag. Tartanak attól, hogy a klíma túl sok áramot fogyaszt.

A statisztikák azonban mást mondanak: A megfelelő készülék kiválasztásával és bizonyos feltételek teljesülése mellett gond nélkül 10-20%-ot is megtakaríthatunk egy modern gázkazánhoz képest is.

Hogy miért is jobb a klímával fűteni?

  • Gázhálózattól függetlenül bárhol kialakítható
  • Nem szükséges hozzá engedély, gázterv, kazán, sem komplikált kéménymunkálatok
  • Sokkal kedvezőbb beruházási és karbantartási költség
  • Akár egy nap alatt is teljesen kiépíthető
  • A későbbiekben módosítható az esetleges felújítások, átépítések függvényében
  • Egyetlen rendszer, mely hatékonyan megoldja a téli fűtést és a nyári hűtést, sőt akár a lakás páramentesítését, a por, pollenek és szaganyagok kiszűrését is
  • Üzemeltetésének hosszútávú költségét tekintve jelentősen olcsóbb bármilyen más elektromos vagy gázos fűtési megoldásnál
  • Gyorsabb felfűtést eredményez, és kisebb hőingadozást
  • Nem foglalják a helyet a szobákban a csövek és radiátorok.
  • Környezetbarát: Napelemes rendszerhez is csatlakoztatható, és nincsenek mérgező végtermékei
  • Üzemeltetése por és füstmentes, nem áll fent szénmonoxid mérgezés veszélye, illetve nincs tűz és robbanás veszély sem

Miért költséghatékonyabb klímával fűteni?

A klímaberendezések más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor. A hagyományos olajradiátorok az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává. Ez gyakorlatban nagyjából egy az egyben történő energia leadásra elegendő. Azaz a készülék 1kW elektromos energiából fog előállítani 1kW hőenergiát.

Ezzel szemben a hőszivattyúk lényege, hogy egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. A klímaberendezés egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti. Az ezen áthaladó levegő hőmérséklete megváltozik és ennek a kellemes hatását érezhetjük a szobában.

Mint a fentiekből is látszik a klímával való fűtésnél az elektromos áram csupán a rendszer működését biztosítja, nem pedig közvetlenül a hő előállításáért felelős. Így lehetséges az, hogy egy jó minőségű légkondicionáló készülékkel akár négyszer-ötször hatékonyabban fűthetünk, mint egy villanyradiátorral.

Copyright © - Minden jog fenntartva! 2024 Comfort Air

Ezt az oldalt az insource.hu készítette.